Φροντίδα κοσμημάτων

Διαβάστε περισσότερα » Φροντίδα κοσμημάτων

Προσέχουμε για να έχουμε...

Το κόσμημα, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή μας, θέλει μεταχείριση με προσοχή και σεβασμό. Η προσοχή που δίνουμε στην καθαριότητα και στη φροντίδα ενός κοσμήματος μεγαλώνει τη διάρκεια ζωής του και μας κάνει ευτυχισμένους κάθε φορά που το φοράμε.  Η σκόνη, η ρύπανση και η καθημερινή φθορά συντελούν στο να αλλοιώνονται και να χάνουν τη λάμψη τους τα χειροποίητα κοσμήματά μας. 

Σαν βασική αρχή φροντίδας των κοσμημάτων θα μπορούσαμε να θέσουμε την σωστή και προσεκτική χρήση αυτών. Δηλαδή:

α) Ελέγχουμε τα δεσίματα και τα κουμπώματα προτού βάλουμε τα κοσμήματα μας. Τα φοράμε και τα αφαιρούμε πάντα με προσοχή για ν’ αποφύγουμε γρατσουνιές, βαθουλώματα ή στράβωμα σε κοσμήματα που μπορεί να είναι εύκαμπτα όπως είναι κάποια βραχιόλια ή περιδέραια. Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με αυτά. 

β) Δεν φοράμε ποτέ τα κοσμήματα μας όταν πρόκειται να κάνουμε οικιακές ή κηπουρικές εργασίες, και σπορ. Ο ιδρώτας, τα διάφορα χημικά ή τα πιθανά χτυπήματα μπορούν να τα φθείρουν.  

γ) Αφαιρούμε τα κοσμήματα από πάνω μας όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλλυντικά, λακ, κρέμες χεριών ακόμη και το άρωμα μας. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν οξέα και ουσίες τα οποία μπορεί να επιταχύνουν το μαύρισμα ακόμα και των ασημένιων κοσμημάτων, καθώς και την φθορά κάποιων ημιπολύτιμων λίθων όπως τα μαργαριτάρια και το κοράλλι. 

δ) Αφαιρούμε πάντοτε τα κοσμήματά μας πριν μπούμε στη θάλασσα ή σε πισίνα. Εκτός του ότι υπάρχει κίνδυνος να τα χάσουμε, το θαλασσινό νερό αλλά και το χλώριο της πισίνας μπορούν να βλάψουν τις πολύτιμες πέτρες, το μέταλλο, τα δερμάτινα και υφασμάτινα στοιχεία των κοσμημάτων μας.

ε) Είναι σημαντικό να αποθηκεύουμε τα κοσμήματά ξεχωριστά το ένα από το άλλο ώστε να μην προκαλούνται γρατσουνιές. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε μπιζουτιέρες με αρκετές θήκες ώστε να μη χτυπιούνται μεταξύ τους.

Μια άλλη αρχή εξίσου σημαντική που θα μπορούσαμε να εντάξουμε στην φροντίδα των κοσμημάτων είναι η καθαριότητα. 

Αν θέλετε να μην χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό προιόν, υπάρχουν γιατροσόφια που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.  

Κατ΄ αρχήν η οδοντόκρεμα. Σε ένα βρεγμένο πανί αλείφουμε μία ποσότητα οδοντόκρεμας και αρχίζουμε το τρίψιμο των μαυρισμένων αντικειμένων. Μόλις τελειώσουμε ξεβγάζουμε με ζεστό νερό. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι πολύ ικανοποιητικά. Αν το αντικείμενο που θέλουμε να γυαλίσουμε έχει πολλές εσοχές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντόβουρτσα αντί για πανί.  

Ένας δεύτερος τρόπος για να φρεσκάρουμε τα κοσμήματά μας και να απομακρύνουμε τις βρομιές και τα λιπαρά στοιχεία που έχουν προσκολληθεί επάνω τους από τη χρήση (από τον ιδρώτα, τα καυσαέρια κλπ.) είναι να τα βουτήξουμε  σε ένα δοχείο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Βουρτσίζουμε με μια απαλή οδοντόβουρτσα και ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση. Στη συνέχεια σκουπίζουμε απαλά ώστε να στεγνώσουν τελείως. 

*Οι δύο παραπάνω μέθοδοι δεν ενδείκνυται για κοσμήματα με δερμάτινα ή υφασμάτινα στοιχεία (εκτός αν αφαιρούνται) και πολύτιμους λίθους όπως μαργαριτάρια και κοράλλια. Για πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα των πολύτιμων λίθων επισκεφθείτε τις τοποθεσίες : Φροντίδα πολύτιμων λίθων Φροντίδα κοσμημάτων

Ένας τρίτος τρόπος καθαρίσματος που αναφέρεται σε ασημένια κοσμήματα είναι ο εξής :

Χρησιμοποιούμε μία γυάλινη ή πλαστική λεκάνη. Στρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τοιχώματα της λεκάνης με αλουμινόχαρτο. Εν συνεχεία φτιάχνουμε μέσα στη λεκάνη το εξής διάλυμα. 

2 κούπες νερό 
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα 
1 κουταλιά της σούπας αλάτι.  

Φροντίζουμε το νερό που θα ρίξουμε να είναι ζεστό. Φροντίζουμε επίσης το αλάτι να μην είναι το ιωδιούχο αλάτι του φαγητού. Πιο κατάλληλο είναι το χοντρό αλάτι. Εν συνεχεία ρίχνουμε τα ασημένια μαυρισμένα κοσμήματα, τα οποία βεβαίως θα ακουμπήσουν στον πάτο του ταψιού που είναι στρωμένο το αλουμινόχαρτο. Μετά από λίγα λεπτά το μαύρισμα από το ασήμι εξαφανίζεται.

Αναγνώστες